Reportatges

Febrer de 2024  

La Crisi dels Refugiats a través dels Mitjans

 El 24 d'aquest mes de febrer es compleixen dos anys de l'inici de les accions militars que Rússia va emprendre contra Ucraïna. L'"operació militar especial", com l'anomena el president rus Vladímir Putin, però catalogada com a invasió per diferents països, dins i fora de la Unió Europea, encara és força candent en el moment actual. Aquesta guerra està provocant, a banda dels milers de morts de civils i personal militar, una forta repercussió en mitjans de comunicació a escala internacional i una de les crisis de refugiats més greus.

 

 Gener de 2024

 
Història, origen i evolució de LES REBAIXES

Després de les festes de Nadal, i un cop escurades les butxaques amb les compres del dia de reis per a familiars i amics, ens trobem que encara hi ha coses per comprar. No tots els regals que hem rebut cobreixen les nostres necessitats pel que fa a objectes de la llar o peces de roba que necessitem per acabar de passar la temporada d'hivern. De fet, hem rebut algun regal d'algú i encara no hem esbrinat quina ha estat la seva veritable intenció en obsequiar-nos amb quelcom que no ens farà cap servei. En qualsevol cas, a pesar de tot el munt de paquets que hem desembolicat submergits en la voràgine consumista que ens arrossega i de la qual no ens deslliurem ni en èpoques de crisi ni d'inflació galopant, toca agafar la cartera i sortir a comprar, comprar i comprar...  

 

 Desembre de 2023

 D'on ve l'origen del Pare Noel?

 Per a bé o per a mal, ens trobem de ple en les festes de Nadal. Hi ha a qui aquestes festes els provoca certa tristor, hi ha qui les veu com dies per exacerbar el consumisme compulsiu, però també a molta gent els semblen uns dies envoltats de certa màgia. També hi ha qui, senzillament, gaudeix d'aquestes festes perquè encara conserva la criatura que tots portem dins, etc. Sigui com sigui, gaudir de les fires nadalenques, de les llums dels carrers, dels àpats en família, i de tota la parafernàlia que envolta aquests dies, no deixa de ser quelcom que, ens agradi o no, passa un cop l'any i potser el millor és adaptar-s'hi. Tot i que és cert que hi hauria d'haver alguna llei que prohibís el bucle infinit i repetitiu de nadales que s'escolten pels altaveus de les grans superfícies comercials.

 

Novembre de 2023

 1964

 En un tancar i obrir d'ulls ens trobarem en l'any 2024. Un any amb una particularitat especial. Resulta que en aquest 2024 faran seixanta anys els nascuts en l'any 1964, l'any que l'estat espanyol —en trobar-se dins d'aquella etapa del «desarrolismo»—, va assolir el seu màxim històric de naixements; concretament, 697.697 persones; popularment conegudes com a «BOOMERS».

 

Setembre de 2023

Autodeterminació: la condició per a la investidura

 El dret a la lliure autodeterminació és un dels principis més controvertits i debatuts per la seva interconnexió amb temes de sobirania, història, fronteres, identitat i relacions internacionals. Tot i ser un dret reconegut en diferents tractats internacionals, com els Pactes de Nova York del 1966, contemplats com a part de la Declaració Universal dels Drets Humans, i integrats dins de l'article 10 de la Constitució espanyola, que estableix la relació de la Carta Magna amb aquests acords, persisteix la picabaralla arran de les diferents interpretacions fruit d'un llenguatge ambigu per part de la judicatura i per la interacció d'aquest dret amb altres principis i disposicions legals.

 

  Agost de 2023

La nostra censura de cada dia, doneu-nos-la avui

 Vam encetar el passat mes de juny assabentant-nos de la retirada de pancartes LGTBI de les façanes dels ajuntaments de diversos municipis, i es va seguir amb el veto de representacions teatrals i de pel·lícules. Tot seguit, a València, es van proposar mesures per a la retirada de subvencions a les associacions i entitats que promouen els Països Catalans, així com la intenció de canviar el model lingüístic actual per tal d'arraconar el català. I al llarg del mes de juliol, va continuar la censura de la ultradreta amb la retirada de revistes editades en català de la biblioteca de Borriana. La ultradreta ha començat a encendre les fogueres i a calar foc a tot allò que sempre li ha suposat un perill: la diversitat i la cultura.

 

 Juliol de 2023

El paper del periodisme ciutadà, entre la informació i l'activisme

L'anomenat "periodisme ciutadà", és una pràctica inherent a la història informativa. La seva presència va, des de ciutadans que es troben en el lloc dels fets narrant en primera persona quelcom noticiable, fins a moviments activistes que s'organitzen per tal de desmuntar els relats oficials. Malgrat això, una part dels professionals de la informació, menystenen aquesta pràctica en considerar-la mancada de rigor i intrusiva en la seva tasca diària. Actitud que s'ha vist intensificada per l'ús generalitzat de dispositius mòbils, internet i xarxes socials, que donen als ciutadans un accés sense precedents per capturar i difondre informació. Tanmateix, és vital reconèixer el paper fonamental que el periodisme ciutadà ha jugat, i juga, com a font d'informació.

 

Juny de 2023

Intel·ligència artificial: L'evolució de la humanitat, o la revolució de les màquines

 En el número del mes de maig d'aquesta publicació, i amb l'objectiu d'oferir un contingut informatiu i entretingut alhora, vam realitzar una entrevista al ChatGPT, la intel·ligència artificial generativa que està creant entusiasme i alarma a parts iguals. En paral·lel, a finals del mateix mes, i no sabem si per tal d'entretenir-nos o d'espantar-nos, 350 investigadors, enginyers, executius i altres experts en IA, fan pública una carta oberta alertant sobre els perills que aquesta tecnologia comporta i qualificant-la de "risc d'extinció per a la humanitat".

 

Abril de 2023

Tres anys després de l'estat d'alarma per la Covid-19, analitzem les diferents polèmiques motivades per algunes de les decisions preses

Fa tres anys, per aquestes mateixes dates, vivíem la nostra vida d'una manera radicalment diferent de com ho havíem fet fins aleshores, i fins i tot, de com ho fem ara. El dia 14 de març del 2020, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va comparèixer a darrera hora de la tarda per confirmar l'aprovació, en Consell de Ministres, del Reial decret de la declaració de l'estat d'alarma com a mesura per evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19.

 

Febrer de 2023

El fotògraf de carrer: documentalista o furtiu?

El gènere de la fotografia de carrer, àmpliament valorat des de l'aparició de les primeres càmeres portàtils amb rodet de pel·lícula (1888) fins a finals del segle XX, es troba actualment, en una situació delicada i de risc d'exclusió per una interpretació massa garantista que tot sovint se'n pot arribar a fer de les lleis; això pot acabar significant que les futures generacions es perdin un valuós material documental de com era la quotidianitat en els entorns urbans. 

 

Gener de 2023

La cloenda pendent de l'any Francesc Català-Roca

El dissabte 19 de març del passat 2022, tenia lloc l'acte oficial d'obertura en homenatge a qui, sens dubte, va ser un dels fotògrafs europeus més rellevants del segle XX. El centenari del naixement de Francesc Català-Roca se celebrava amb un acte inaugural a Valls, la seva ciutat natal, dos dies abans i en roda de premsa al Museu d'Història de Catalunya, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la consellera i degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), i la comissària de la commemoració, Laura Terré Alonso, explicaven als assistents els diferents esdeveniments que tindrien lloc al llarg del 2022, així com els actes de cloenda que s'haurien d'haver celebrat en aquest 2023.


 

 Deseembre de 2022

Els catalans i l'escatologia
 

No és cap secret per a ningú que, a Catalunya, tot allò que té a veure amb les femtes, les caques i els excrements, ens suscita una irresistible passió que pot arribar a sorprendre a propis i a estranys, quan, en mig d'una sobretaula, d'una reunió o d'un vermut, algú s'aixeca sense cap pudor i dient: «Ara vinc. Vaig a fer caca», mentre que, gairebé a la resta dels presents, els sembla d'allò més normal.

 


Novembre de 2022

Tots Sants i Halloween no són incompatibles
 

Un any més, la tradicional festa de la castanyada, arriba de la mà de la ja també, tradicional polèmica, de si allò que hem de celebrar és la nostra nit de Tots Sants o la «importada» festivitat del Halloween.